W końcu teściowa zdradziła mi przepis na ulubioną sałatkę domowników. Jest tak smaczna, że od razu przygotowuje jej dużą porcję
Ilość: 10 słoików (450 ml)
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 6 dużych cebul
- 20 g kurkumy
- gorczyca
- 2 łyżki soli
- 1 i 1/2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 400 ml wody
Przygotowanie:
Obrane ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie sałatkę nakładamy w słoiki razem z powstałym sokiem. Na wierzch wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy.
Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę oraz gorącą zalewamy sałatkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ogórki ogórki do słoików ogórki i cukinia ogórki na zimę ogórki w kurkumie przetwory przetwory z ogórków sałatka teściowej na zimę sałatka z ogórków sałatka z ogórków na zimę
smakowite!
OdpowiedzUsuńJest ok
OdpowiedzUsuńIle pasteryzujemy min?
OdpowiedzUsuń3 - 5 min
UsuńCzy możemy zapiekać w piekarniku
OdpowiedzUsuńnigdy tak nie pasteryzowałam :)
UsuńCzy kurkumę można zastapić czymś innym?
OdpowiedzUsuńMoże przyprawą gyros? Ale to już smak będzie całkiem inny
UsuńCzy ogórki gruntowe można zastąpić szklarniowymi?
OdpowiedzUsuńNigdy szklarniowych do przetworów nie używałam
Usuńczy 3 szklanki cukru to nie jest za dużo?
OdpowiedzUsuńDla nas idealnie, ale możesz dostosować do własnych preferencji
Usuń