Najlepsza sałatka teściowej na zimę

W końcu teściowa zdradziła mi przepis na ulubioną sałatkę domowników. Jest tak smaczna, że od razu przygotowuje jej dużą porcję

Ilość: 10 słoików (450 ml)

Składniki:

  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 6 dużych cebul
  • 20 g kurkumy
  • gorczyca
  • 2 łyżki soli
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 400 ml wody



Przygotowanie:

Obrane ogórki kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie sałatkę nakładamy w słoiki razem z powstałym sokiem. Na wierzch wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy.



Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę oraz gorącą zalewamy sałatkę w słoikach. Zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Czy możemy zapiekać w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy kurkumę można zastapić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przyprawą gyros? Ale to już smak będzie całkiem inny

      Usuń
  3. Czy ogórki gruntowe można zastąpić szklarniowymi?

    OdpowiedzUsuń
  4. czy 3 szklanki cukru to nie jest za dużo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas idealnie, ale możesz dostosować do własnych preferencji

      Usuń
  5. Ile wkładamy tych ogórków i jak zalewamy. ? Czy wszystko razem mieszamy i z zalewa dopiero nakładamy?

    OdpowiedzUsuń
  6. ogórki nakładamy do słoików z powstałym sokiem, a później gotujemy zalewę i dolewamy do słoików. Robimy tak jak jest w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj zrobilam 10 sloiczkow i jestem ciekawa smaku . po jakim czsie mozna juz probowac?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy mozna uzyc ocet jablkowy, tylko on jest 5%. Ile wody I ile octu

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem zachwycona Twoimi przepisami, dużo z nich już wypróbowałam, serdecznie dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Robie wg przepisu juz drugi rok. Do tej salatki wykorzystuje przerośnięte ogorki, które drąze,i kroje w kostke. Zalewe wlewam co ogorkow po dwoch godzinach i wszystko razem daje w sloiki. Z racji ze ogorki kroje grubiej,to calosc pasteruzuje 10 min. Ogorki sa mega smaczne,a Twoja zalewa jest bardzo zbalansowana smakowo. Wlasnie zaczelam produkcję, przepis pycha. Polecam go 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  11. 3 SZKLANKI C U K R U ????????!!!!!!!!!!!!. M A S A K R A !!!.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo lubię ten przepis. Cukru daje mniej. To są ulubione ogorki mojego 9latka innych nie jada

    OdpowiedzUsuń