Najszybsza szarlotka na świecie

Ekspresowa w przygotowaniu szarlotka bez wyrabiania i zagniatania. Wystarczy do blaszki dać sypkie składniki, jabłka i ciasto wstawić do piekarnika

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy manny 
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 200 g zimnego masła



Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami cukru. Jeżeli użyjemy jabłka bardzo soczyste to lekko odciskamy nadmiar soku. Jabłka powinny być wilgotne, bo sok podczas pieczenia wiąże sypkie składniki. Kaszę manną, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia mieszamy i dzielimy na 3 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy pierwszą część sypkich składników i wykładamy połowę jabłek. 



Przykrywamy drugą częścią sypkich składników, wykładamy resztę jabłek. Ponownie dajemy sypkie składniki. Wierzch szarlotki pokrywamy plasterkami lub wiórkami masła. Przykrywamy całą powierzchnię ciasta. 



Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 60 min.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

23 komentarze:

  1. CUDOWNY 😍 i z pewnością PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaj się nie dodaje? Trochę dziwny jak dla mnie, ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Starte jabłko zastępuje jajko, ma takie same właściwości wiążące.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bzdura, zrobilam wszystko tak jak w przepisie i w ogóle nie smaczny rozwala się. Szkoda składników i mojej pracy ,mogłam zrobić tradycyjną i każdy ze smakiem by zjadł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jabłek się nie odciska , dlatego nie związało ….fajne i smaczne jest to ciasto , równiuteńkie warstwy :)

      Usuń
  5. A gdzie przechowywac taka szarlotke w lodowce czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam taką i jak na tak proste wykonanie całkiem dobrze smakowała. Proponuję robić z bardzo soczystymi jabłkami, wtedy po upieczeniu warstwa kaszy będzie odpowiednio wilgotna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Do sypkich składników dodawałem jeszcze szklankę wiórków kokosowych ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można użyć musu jabłkowego zamiast świeżych jabłek?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dobra ☹mi nie smakuje wgl ..

    OdpowiedzUsuń
  10. Pieke pachnie cudnie do jablek dalam cynamon

    OdpowiedzUsuń
  11. Pieklam smakuje najlepiej z kuleczka lodow

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest pyszna i pięknie pachnie, ale ja robiłam też to ciasto że świeżymi truskawkami w sezonie i wyszła pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam a mleko do czego dodać

    OdpowiedzUsuń
  14. Sorka to masło nie mleko hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie jabłka posypać cynamonem, no i nie odciskać soku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis mistrzowski ciasto przepyszne. Dodałam do jabłek trochę cynamonu. Piekę właśnie drugi raz pachnie w całym domu. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń