Sałatka król stołu

Sałatkę król stołu jadłam u szwagierki na imprezie, była tak smaczna, że poprosiłam o przepis. Teraz często gości na naszym stole

Składniki:
  • roszponka
  • 5 średnich buraków
  • 270 g sera feta
  • garść ziaren słonecznika
sos:
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Równej wielkości buraki myjemy, osuszamy i owijamy w folię aluminiową (każdy osobno) oraz układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. i pieczemy około 60 min. Czas pieczenia zależy jest od wielkości buraków. Miękkość buraków sprawdzamy wbijając nóż w środek, powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraki wyjmujemy z foli, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, oliwę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku. Na dno miski dajemy roszponkę i polewamy połową sosu.



Następnie na roszponce układamy zimne, obrane buraki i ser feta pokrojone w kostkę. Wykładamy resztę sosu i posypujemy ziarnami prażonego na suchej patelni słonecznika.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

19 komentarzy:

  1. Witam mam pytanie czy mogą być buraczki gotowane w łupinach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogą być gotowane, ale pieczone mają lepszy smak :)

      Usuń
  2. sałatka pyszna, tyko sos trzeba zrobić podwójnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ją uwielbiam, często gości na moim stole, tylko ja robię sos majonezowo-czosnkowy, bez miodu, zależy kto co lubi, polecam ją bardzo ������

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam inne pytanie! Skąd taka świetna szklana brytwanka???
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest takie naczynie żaroodporne, ale na sałatki bardzo dobrze się sprawdza. Do kupienia w sklepach z gospodarstwem domowym, a czasami nawet w supermarketach :)

      Usuń
    2. To jest naczynie żaroodporne z przykrywką lub bez nawet z podgrzewaczami na mini stelarzach

      Usuń
  5. Pyszna, można dodać też granata:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z rukolą jest rewelacyjna ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie będę robić,mam nadzieję że posmakuje wszystkim😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka pyszna. Polecam. Sos warto zrobić z 4 razy większej porcji.

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy można dać buraczki marynowane ze słoika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z marynowanymi nie próbowałam

      Usuń
    2. Ja robię i marynowanymi krojonymi w plastry i jest super:-)

      Usuń
    3. Z marynowanymi też można i jest bardzo pyszna, ale to już jest inna sałatka.

      Usuń
  10. Ja dobię podobną sałatkę tylko zamiast pestek dodaję prażone orzechy włoskie. Pychota

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękujemy za przepis. Sprawdzony. U nas w wersji z rukola jest niezastąpiona podczas wszystkich imprez. Sos polecam zrobić x2 :)

    OdpowiedzUsuń