Kurczak w musztardzie

Takiego kurczaka jadłam ostatnio u koleżanki, był tak smaczny, że postanowiłam go zrobić domownikom. Wszyscy się nim zajadali

Składniki:
  • 10 podudzi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 150 g mrożonego groszku zielonego
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 5 łyżeczek miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól



Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Nacieramy marynatą z musztardy sarepskiej i francuskiej, miodu, pokrojonego czosnku, papryki słodkiej, soli i pieprzu. Kurczaka odstawiamy na około 2 godz W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę, a marchewkę w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z marynatą, ziemniaki i marchewkę.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy pod przykryciem przez około 40 min. Po tym czasie mięso odkrywamy, dodajemy mrożony groszek zielony i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze około 30 min. bez przykrycia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Robiąc wg przepisu po godzinie jest się jeszcze w lesie, proponuję ziemniaki lekko podgotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. 1,5 godziny w piecu i ziemniaki twarde 😣

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszny robiłam wczoraj na obiad. Ale ziemniaki po kroilam w talarki i upiekły się razem z kurczakiem i były miękkie

    OdpowiedzUsuń