Ciasto Napoleon z 3 składników

Na ten przepis trafiłam przypadkiem, ciasto jest tak proste i smaczne, że zagościło u mnie na stałe

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

  • 1 l śmietanki 30%
  • 400 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • około 600 g słomek ptysiowych



Przygotowanie:

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i ciągle miksując małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy słomki ptysiowe. Przykrywamy kremem i ponownie układamy słomki.



Czynność powtarzamy do wykończenia masy i słomek. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi słomkami. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, przed podaniem musi być bardzo dobrze schłodzone.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. no to w przyszły weekend ręce pełne roboty, dzięki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglada i na pewno smaczne trzeba spróbować\

    OdpowiedzUsuń
  3. Smietane ubiłam dolałam mleko żadkie wyszło nawet nie dało sie tego kroić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko trzeba bardzo stopniowo dodawać można dodać zelatynę.

      Usuń
    2. Lepiej ubić smietanę z 2 lyzkami pudru i dodać maskarpone dodaję odrobinę zelatyny.

      Usuń
  4. A mleko skondensowane słodzone czy nie słodzone?

    OdpowiedzUsuń