Ciasto księżniczka

Takie ciasto zrobiłam na urodziny męża, wszyscy goście się nim zajadali

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa budyniowa:
  • 1 l mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 budynie śmietankowe
  • 300 g masła
dodatkowo:
  • około 700 g herbatników maślanych
  • 400 g dżemu malinowego
  • wiórki kokosowe do posypania



Przygotowanie:

1 szklankę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz stopniowo dodajmy po łyżce budyń. 3 - 4 łyżki masy odkładamy na wierzch ciasta. Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki, władamy 1/2 masy budyniowej i przykrywamy warstwą ciastek.



Następnie rozsmarowujemy dżem malinowy i ponownie układamy herbatniki.



Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy ciastkami. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną masą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, i chyba tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejciu, nic tylko jeść i jeść. Szkoda, że nie zawsze udaje mi się znaleźć czas na pieczenie. Dzieci i inne obowiązki nie ułatwiają życia miłośnikom gotowania i pieczenia, prawda? Pozdrawiam i będę częściej zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Możecie polecić sklepy internetowe, gdzie można zakupić sprzęt AGD do zabudowy? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam z dżemem wiśniowym. Było pyszne. Gościom również bardzo smakowało

    OdpowiedzUsuń