Kurczak Magdy Gessler

Kurczak pieczony wg receptury Magdy Gessler wychodzi bardzo soczysty, a marynata sprawia, że wszyscy zajadają się nim ze smakiem. Na pewno częściej będę sięgać po ten przepis

Składniki:
  • 12 podudzi z kurczaka
  • 180 g musztardy rosyjskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki majeranki
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek, olej i przeprawy mieszamy. W marynacie obtaczamy podudzia. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy pod przykryciem przez około 1 godz. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

11 komentarzy: