Kurczak Magdy Gessler

Kurczak pieczony wg receptury Magdy Gessler wychodzi bardzo soczysty, a marynata sprawia, że wszyscy zajadają się nim ze smakiem. Na pewno częściej będę sięgać po ten przepis

Składniki:
  • 12 podudzi z kurczaka
  • 180 g musztardy rosyjskiej
  • sok z 1 cytryny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 łyżeczki majeranki
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie:

Podudzia myjemy i osuszamy. Musztardę, sok z cytryny, posiekany czosnek, olej i przeprawy mieszamy. W marynacie obtaczamy podudzia. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy pod przykryciem przez około 1 godz. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 20 min. do zarumienienia. Gotowego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

18 komentarzy:

  1. oj tak taki kurczak jest pyszny! robiłam nie raz

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie! Będę próbował. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Papryka ostra czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam dzisiaj, cos pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekę go 2raz . Przepychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być saperska musztarda

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślałam ze będzie dobre bo super wyglada ale niestety tyle mięsa poszło na marne bo jest ochydne nie wiem jak może ktoś to jeść

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle musztardy i sok z cytryny,to może być za kwaśne, brak czegoś na złagodzenie smaku,np miodu.

    OdpowiedzUsuń