Przepis krok po kroku na zakwas do chleba wg wskazówek Babci. Znakomicie sprawdza się do wypieku pieczywa gdy brakuje drożdży
- mąka żytnia typ 720
- ciepła woda
Wskazówki:
- Mąkę z wodą mieszamy w stosunku 1:1.
- Zakwas najlepiej przechowywać w dużym, wyparzonym słoiku.
- Zakwas dokarmiamy o jednej porze.
- Zakwas po dokarmianiu rośnie i podwaja swoją objętość. Jeśli zbliża się do góry słoika to go mieszamy.
- Zakwas czasami rośnie, a czasami prawie nie widać, że coś się dzieje. Jest aktywny, jeśli ma malutkie bąbelki powietrza, a po dokarmianiu ładnie rośnie.
- Jeśli na zakwasie pokaże się pleśń – należy go wyrzucić.
Dzień I
Przygotowanie:
Dzień II
Do dużego, wyparzonego słoika wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy do połączenia. Zakrywamy słoik np. pokrywką, gazą, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz.
Dzień II
Przygotowanie:
Dzień III
Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy. Zakrywamy słoik, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz. Wieczorem, a nawet szybciej jeżeli zakwas zbliża się do góry słoika mieszamy.
Dzień III
Przygotowanie:
Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 3 godz. zakwas jest wyrośnięty i aktywny, gotowy do upieczenia pierwszego bochenka. Jeżeli kolejnego dnia mamy zamiar piec chleb to zakwas dokarmiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Natomiast jeśli nie planujemy go używać to od razu wstawiamy do lodówki. Gdy mamy ochotę upiec chleb, zakwas wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 - 3 godz. i następnie dokarmiamy.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
pieczywo zakwas zakwas do chleba zakwas przepis krok po kroku zakwas żytni
Witam czy zakwas z mąki zbytniej razowej 2000 można dokarmic żytnia mąka
OdpowiedzUsuńTak
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńFajnie wiedzieć. Zawsze dokarmiałam zakwas tylko mąką 2000. Caly czas sie ucze. Dodam ze zakwas mam od 2016r. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń