Zakwas do chleba - jak go zrobić, przepis krok po kroku

Przepis krok po kroku na zakwas do chleba wg wskazówek Babci. Znakomicie sprawdza się do wypieku pieczywa gdy brakuje drożdży

Składniki:
  • mąka żytnia typ 720
  • ciepła woda


Wskazówki:
  • Mąkę z wodą mieszamy w stosunku 1:1.
  • Zakwas najlepiej przechowywać w dużym, wyparzonym słoiku.
  • Zakwas dokarmiamy o jednej porze.
  • Zakwas po dokarmianiu rośnie i podwaja swoją objętość. Jeśli zbliża się do góry słoika to go mieszamy.
  • Zakwas czasami rośnie, a czasami prawie nie widać, że coś się dzieje. Jest aktywny, jeśli ma malutkie bąbelki powietrza, a po dokarmianiu ładnie rośnie.
  • Jeśli na zakwasie pokaże się pleśń – należy go wyrzucić.


Dzień I

Przygotowanie:

Do dużego, wyparzonego słoika wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy do połączenia. Zakrywamy słoik np. pokrywką, gazą, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz.



Dzień II

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy. Zakrywamy słoik, nie zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce około 25 - 27 st. na 24 godz. Wieczorem, a nawet szybciej jeżeli zakwas zbliża się do góry słoika mieszamy.



Dzień III

Przygotowanie:

Zakwas mieszamy. Wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 3 godz. zakwas jest wyrośnięty i aktywny, gotowy do upieczenia pierwszego bochenka. Jeżeli kolejnego dnia mamy zamiar piec chleb to zakwas dokarmiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Natomiast jeśli nie planujemy go używać to od razu wstawiamy do lodówki. Gdy mamy ochotę upiec chleb, zakwas wyjmujemy z lodówki, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 - 3 godz. i następnie dokarmiamy.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: