Ciasto Wielbłąd

To ciasto zachwyca mojego Męża za każdym razem jak je zrobię, dlatego postanowiłam się z Wami podzielić przepisem

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
polewa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
  • słoik dżemu morelowego
  • około 200 g podłużnych biszkoptów



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem.


Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajmy po łyżce budyń ciągle ucierając, aż powstanie jednolity krem. Na dżem wykładamy 2/3 masy.



Ciasto przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy resztę masy. Na wierzchu układamy biszkopty W rondelku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie biszkopty polewamy polewą.



Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: