Jogurtowiec 3 smaki - bez długiej listy składników

Jogutrowiec 3 smaki to lekkie jak puch ciasto bez pieczenia, do którego nie potrzeba wielu składników

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa agrestowa:
  • 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 galaretki agrestowe + 300 ml wrzątku
masa truskawkowa:
  • 700 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
masa cytrynowa:
  • 600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 galaretki cytrynowe + 300 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 200 g podłużnych biszkoptów




Przygotowanie:

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 600 g jogurtu miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy biszkopty i wlewamy masę jogurtową. Odstawiamy do zastygnięcia.



W międzyczasie truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy na mus. Do owoców wsypujemy 3 galaretki truskawkowe, podgrzewamy i mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. 400 g jogurtu miksujemy z zimnym musem truskawkowym. Masę truskawkową wykładamy na zastygniętą masę agrestową i wstawiamy do lodówki. Następnie przygotowujemy masę cytrynową. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 600 g jogurtu naturalnego miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Masę cytrynową wylewamy na zastygniętą warstwę truskawkową.



Ciasto odstawiamy do całkowitego stężenia.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Czy ciasto się uda jeśli zamiast herbatników upiekę biszkopt i na niego wyłożę kolejno wszystkie warstwy wskazane w przepisie?

    OdpowiedzUsuń