Piernik krakowski

Święta Bożego Narodzenia nie mogą obejść się bez piernika. Tym razem zainspirowałam się przepisem znajdującym się na opakowaniu jednej z przypraw do piernika. Z przepisu wyszły mi dwa aromatyczne i pachnące pierniki. Rodzina zjadła je jeszcze jak były ciepłe. Tym razem będę musiała je upiec w ostatniej chwili, aby można było się nimi delektować w Święta



Wymiary formy 2 keksówki 25x11 cm

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • ulubione bakalie



Przygotowanie

Masło rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy kakao, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Mieszamy i dodajemy powidła. Ponownie mieszamy i dolewamy ostygnięte masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, pod koniec dodajemy bakalie. Ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w 180 st. przez około 60 min. Gotowe pierniki krakowskie można polać czekoladą, oprószyć cukrem pudrem lub przełożyć powidłami.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: