Seromakowiec bez spodu

Znam wiele przepisów na seromakowce, ale ten jest zdecydowanie w naszym domu numerem 1. Przygotowuję go nie tylko na święta, ale też na inne uroczystości. Polecam Wam ten przepis, bo robi się go szybko. Ciasto zadowoli wszystkich wielbicieli serników i makowców

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa makowa:
  • 400 g maku mielonego suchego
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego


masa serowa:
  • 1 kg twarogu białego półtłustego mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego



Przygotowanie:

Mak mieszamy z ciepłym mlekiem i pozostawiamy na około 10 min. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mak i miksujemy. Następnie dodajemy płatki migdałowe, żurawinę, skórkę pomarańczową, bułkę tartą i aromat migdałowy. Miksujemy do połącznia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łyżką mieszamy z masą makową. Masło ucieramy i dodajemy cukier puder. Miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie partiami dodajemy ser. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczową, aromat pomarańczowy i białka. Całość delikatnie mieszamy łyżką. 

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy na zmianę łyżką masę serową i masę makową. Następnie tam gdzie była masa makowa wykładamy masę serową i odwrotnie. Delikatnie wyrównujemy wierzch łyżką, tak aby nie mieszać mas. Seromakowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 60 min.



Wskazówka: Do seromakwca możemy też użyć całego maku suchego. Należy go najpierw sparzyć, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce z drobnymi oczkami.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: