Przepis na te śledzie dawno temu dostałam od Pani pracującej w sklepie rybnym. Domownicy za nimi przepadają więc robię je nie tylko na Święta ale i inne okazje. Sprawdzają się znakomicie jako przekąska do wódeczki
Składniki:
- 1/2 kg płatów śledziowych solonych ala matias
- 1 cebula
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ugotowane jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Śledzie moczmy w zimnej wodzie zmieniając ją 2 - 3 razy. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, mieszamy ze śmietaną, musztardą i majonezem. Na półmisku układamy śledzie i rozsmarowujemy przygotowany sos. Wierzch posypujemy jajkami startymi na drobnych oczkach i natką pietruszki.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie przekąski śledzie śledzie na boże narodzenie śledzie na święta śledzie po bieszczadzku
Super prosta i szybka sałatka. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie,mysle ze na pewno sprobuje ja na swieta. dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa ile wczesniej mozna ją zrobic?
OdpowiedzUsuńW dniu podania
Usuń