Ostatnio Teściowa poczęstowała nas pierożkami smażonymi z jabłkami. Tak nam posmakowały, że jak wróciliśmy do domu rodzina od razu prosiła, żeby im takie zrobić. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc z małym pomocnikiem zabraliśmy się do pracy. Pierożki znikły jeszcze ciepłe
Ilość: około 50 sztuk
Składniki:
- około 700 g mąki pszennej
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- opakowanie proszku do pieczenia (na 1/2 kg mąki)
- 50 ml wódki
- 4 jabłka
- około 1 l oleju do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek. Dodajemy serek waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i wódkę. Zagniatamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest klejące podsypujemy mąkę, ale nie wgniatamy jej w ciasto zbyt dużo, bo pierożki wyjdą twarde.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy szklanką kółka. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Na każde kółko dajemy kawałek jabłka i zawijamy pierożki.
W garnku na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pierożki i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Przed podaniem pierożki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki z jabłkami pierożki pierożki smażone smażone pierożki z jabłkami tłusty czwartek
wyglądają bardzo smacznie, chociaż na początku myślałem, że to racuchy ;d
OdpowiedzUsuńCzy w przepisie nie ma pomyłki,czy na pewno ma być tyle proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie ma pomyłki, to ma być opakowanie które używa się na 0,5 kg mąki
Usuń