Pierożki Teściowej z jabłkami

Ostatnio Teściowa poczęstowała nas pierożkami smażonymi z jabłkami. Tak nam posmakowały, że jak wróciliśmy do domu rodzina od razu prosiła, żeby im takie zrobić. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc z małym pomocnikiem zabraliśmy się do pracy. Pierożki znikły jeszcze ciepłe



Ilość: około 50 sztuk

Składniki:
  • około 700 g mąki pszennej
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • opakowanie proszku do pieczenia (na 1/2 kg mąki)
  • 50 ml wódki
  • 4 jabłka
  • około 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie: 

Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek. Dodajemy serek waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i wódkę. Zagniatamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest klejące podsypujemy mąkę, ale nie wgniatamy jej w ciasto zbyt dużo, bo pierożki wyjdą twarde.



Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy szklanką kółka. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Na każde kółko dajemy kawałek jabłka i zawijamy pierożki.



W garnku na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pierożki i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Przed podaniem pierożki posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. wyglądają bardzo smacznie, chociaż na początku myślałem, że to racuchy ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie nie ma pomyłki,czy na pewno ma być tyle proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma pomyłki, to ma być opakowanie które używa się na 0,5 kg mąki

      Usuń