Pierożki Teściowej z jabłkami

Ostatnio Teściowa poczęstowała nas pierożkami smażonymi z jabłkami. Tak nam posmakowały, że jak wróciliśmy do domu rodzina od razu prosiła, żeby im takie zrobić. Przygotowuje się je bardzo szybko, więc z małym pomocnikiem zabraliśmy się do pracy. Pierożki znikły jeszcze ciepłe



Ilość: około 50 sztuk

Składniki:
  • około 700 g mąki pszennej
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
  • 50 ml wódki
  • 4 jabłka
  • około 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie: 

Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy dołek. Dodajemy serek waniliowy, jajka, proszek do pieczenia i wódkę. Zagniatamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest klejące podsypujemy mąkę, ale nie wgniatamy jej w ciasto zbyt dużo, bo pierożki wyjdą twarde.



Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy szklanką kółka. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Na każde kółko dajemy kawałek jabłka i zawijamy pierożki.



W garnku na wolnym ogniu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pierożki i smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Przed podaniem pierożki posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie, chociaż na początku myślałem, że to racuchy ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie nie ma pomyłki,czy na pewno ma być tyle proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma pomyłki, to ma być opakowanie które używa się na 0,5 kg mąki

      Usuń
  3. Wyglądają przepysznie i tak na pewno smakują.Mam pytanie czy można te pierożki upiec w piekarniku.Mam chora wątrobę i nie mogę jeść smażonych na tłuszczu,a chciałabym zjeść takie pyszności.Pozdrawiam serdecznie Urszula Klonowska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, nie próbowałam ich piec w piekarniku. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Są pyszne zrobiłam połowę z serem.

    OdpowiedzUsuń