Sekret puszystych syrników bez mąki i sody

Zawsze kiedy próbowałam zrobić syrniki podczas smażenia rozwalały się albo wychodziły po prostu gumowate. Poprosiłam Babcię, aby mi zdradziła jak to robi że jej syrniki zawsze wychodzą puszyste. Babcia poradziła mi, aby użyć ser kruchy, suchy, a nie ser mielony i do serników, ponieważ placuszki będą się rozpadały. Zdradziła mi też, że składnikiem, który odpowiada za pulchność serowych placków jest kasza manna. Wchłania ona wilgoć z sera, dzięki czemu syrniki nie wychodzą gumowate tak jak z mąką


Ilość: 9 sztuk

Składniki:
  • 500 g sera białego półtłustego kruchego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
dodatkowo:
  • mąka do oprószenia dłoni
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

W misce widelcem rozdrabniamy ser. Wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i kaszę mannę. Całość mieszamy. Ciasto jest klejące, ale takie ma być. Dłonie oprószamy mąką i delikatnie formujemy syrniki.



Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone syrniki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gotowe syrnik podajemy z cukrem pudrem, jogurtem owocowym lub słodką śmietanką.



Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!