3 sosy do jajek

Jak Wielkanoc to nie może zabraknąć jajek na twardo z sosem czy nadziewanych. W naszym domu jajka podawane się z różnymi sosami, aby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Co roku przy wielkanocny stole toczy się spór, który z sosów jest najlepszy. Niektórzy mają swój ulubiony, a inni nie mogą się zdecydować na jeden konkretny. Przygotowane sosy znikają zawsze szybko. Komponują się świetnie nie tylko z jajkami, ale i z wędlinami, pasztetami czy mięsem na zimno. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na jajka, to może wybierzecie, któryś z tych sosów i z nim je podacie...😉


Składniki:
sos szczypiorkowy:
  • 4 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
sos chrzanowy:
  • 4 łyżki chrzanu tartego
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz
sos ostry:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne
  • pieprz


Przygotowanie:

Sos szczypiorkowy: W miseczce mieszamy jogurt, majonez i posiekany szczypiorek, doprawiamy pieprzem.
Sos chrzanowy: W miseczce mieszamy chrzan, jogurt, majonez i sok z cytryny, doprawiamy pieprzem.
Sos ostry: W miseczce mieszamy majonez, jogurt, koncentrat i chili, doprawiamy pieprzem.

Jajka ugotowane na twardo kroimy na połówki i układamy na półmisku wyłożonym sałatą. Sosy przelewamy do miseczek. Możemy też podać jajka polane sosami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. 3 sosy do wyboru to świetna opcja. U moich domowników na pewno się sprawdzi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na nadchodzące święta wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń