Błyskawiczny murzynek - zrobisz go w kilka minut

Szybkim i niewymagającym ciastom mówię zdecydowanie TAK! Taki jest też przepis na tego murzynka. Nie trzeba się męczyć z długim miksowaniem, ubijaniem oddzielnie białek, czy brudzeniem dużej ilości naczyń. Wystarczy składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia i wstawić do piekarnika. Ten murzynek jest jak błyskawica - szybko się go robi i jeszcze szybciej znika, a rodzina wyjada go do ostatniego okruszka


Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • słoiczek powideł śliwkowych (około 300 ml)


Przygotowanie:

Do miski z mąką wsypujemy kakao, sodę i cukier puder. Dodajemy jajka, wlewamy olej i mleko. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 50 min., najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy murzynek jest gotowy. Upieczonego murzynka można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!