Kurczak po zamojsku

Zawsze odwiedzając Babcię koleżanki, częstowała nas soczystym i aromatycznym kurczakiem. Nigdzie takiego dobrego kurczaka nie jadłam jak właśnie u niej. Zawsze kiedy z koleżanką i jej Babcią spędzałyśmy miło czas, a kurczak dochodził, zapach roznosił się wszędzie nie tylko w domu ale i na podwórku. Pobudzał wszystkie zmysły, a człowiek robił się głodny jak wilk 😋 W końcu poprosiłam o przepis, który okazał się banalnie prosty. Kurczak po zamojsku gości w naszym domu nie tylko na niedzielnym obiedzie ale często go przygotowuję w normalny dzień. Koniecznie musicie wypróbować ten babciny przepis na smacznego kurczaka


Składniki:
  • 16 podudzi z kurczaka
  • spora ilość domowej vegety lub mieszanki suszonych warzyw
  • spora ilość majeranku
  • 150 g masła
  • ostra papryka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • około 1 szklanka wody


Przygotowanie:

Umyte i osuszone podudzia solimy, pieprzymy, posypujemy ostrą papryką i sporą ilością domowej vegety. Jeżeli nie macie domowej vegety użyjcie mieszanki suszonych warzyw, nie ma w swoim składnie soli oraz innych niepotrzebnych polepszaczy smaku. Podudzia mieszamy, nacieramy przyprawami. Następnie rozgrzewamy na patelni olej. Podudzia obsmażamy na rumiano z każdej strony i układamy w naczyniu żaroodpornym.


Przysypujemy vegetą oraz oprószamy sporą ilością majeranku, który nada charakterystyczny smak i aromat, dlatego go nie żałuj. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki masło i po ściankach naczynia wlewamy wodę. Naczynie żaroodporne przykrywamy folą aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Podudzia po zamojsku pieczemy około 90 min. Pod koniec pieczenia mięso odkrywamy, aby się zarumieniło.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!