Języki teściowej - marynowane ogórki z charakterem

Języki teściowej to znakomita przekąska do grilla i zakąska do wódeczki. Tak marynowane ogórki sprawdzą się na wiele okazji. Wystarczą tylko ogórki, papryka, trochę przypraw i pyszny dodatek mamy gotowy. Im bardziej ostrej papryki użyjemy, tym języki teściowej będą bardziej wiarygodne. A dlaczego języki teściowej? Chyba każdy się domyśla 😄 chociaż ja mam wspaniałą Teściową i ani trochę nie jest jak teściowe z kawałów czy opowieści 😉


Ilość: 1 słoik (750 ml)

Składniki:
  • 3 duże ogórki gruntowe
  • 7 papryczek pepperoni lub innych ostrych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu 10%
zalewa:
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego


Przygotowanie:

Nieobrane ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki. Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski zbliżone do szerokości plasterków z ogórków. Ja użyłam papryki pepperoni, ale najlepiej ostrość papryki dobrać do własnych upodobań smakowych. Jeżeli nie lubicie ostrych dań możecie spokojnie użyć słodkiej papryki. Następnie zawijamy kawałki papryki w plasterki ogórków. Kawałek papryki układamy na plasterku ogórka i ciasno zawijamy w roladkę.


Na spód słoika dajemy 2 gałązki natki pietruszki i 2 pokrojone ząbki czosnku. Przygotowane roladki układamy w słoiku. Na wierzch ponownie dajemy 2 gałązki natki pietruszki i 2 pokrojone ząbki czosnku. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Zalewę przykrywamy i pozostawiamy na 5 - 10 minut. Po tym czasie zalewę wlewamy do słoika z ogórkami (wszystko musi być przykryte) i dodajemy 2 łyżki octu. Słoiki zamykamy i lekko nim obracamy. Języki teściowej odstawiamy w chłodne miejsce na 2 - 3 dni do przegryzienia. Po tym czasie możemy zajadać się przygotowanymi ogórkami z papryką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Witam jak długo można je można przechowywać?Bo bez pasteryzacji chyba nie za długo



    OdpowiedzUsuń