Języki teściowej - marynowane ogórki z charakterem

Języki teściowej to znakomita przekąska do grilla i zakąska do wódeczki. Tak marynowane ogórki sprawdzą się na wiele okazji. Wystarczą tylko ogórki, papryka, trochę przypraw i pyszny dodatek mamy gotowy. Im bardziej ostrej papryki użyjemy, tym języki teściowej będą bardziej wiarygodne. A dlaczego języki teściowej? Chyba każdy się domyśla 😄 chociaż ja mam wspaniałą Teściową i ani trochę nie jest jak teściowe z kawałów czy opowieści 😉


Ilość: 1 słoik (750 ml)

Składniki:
  • 3 duże ogórki gruntowe
  • 7 papryczek pepperoni lub innych ostrych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki octu 10%
zalewa:
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego


Przygotowanie:

Nieobrane ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki. Papryczki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski zbliżone do szerokości plasterków z ogórków. Ja użyłam papryki pepperoni, ale najlepiej ostrość papryki dobrać do własnych upodobań smakowych. Jeżeli nie lubicie ostrych dań możecie spokojnie użyć słodkiej papryki. Następnie zawijamy kawałki papryki w plasterki ogórków. Kawałek papryki układamy na plasterku ogórka i ciasno zawijamy w roladkę.


Na spód słoika dajemy 2 gałązki natki pietruszki i 2 pokrojone ząbki czosnku. Przygotowane roladki układamy w słoiku. Na wierzch ponownie dajemy 2 gałązki natki pietruszki i 2 pokrojone ząbki czosnku. W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Zalewę przykrywamy i pozostawiamy na 5 - 10 minut. Po tym czasie zalewę wlewamy do słoika z ogórkami (wszystko musi być przykryte) i dodajemy 2 łyżki octu. Słoiki zamykamy i lekko nim obracamy. Języki teściowej odstawiamy w chłodne miejsce na 2 - 3 dni do przegryzienia. Po tym czasie możemy zajadać się przygotowanymi ogórkami z papryką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. Witam jak długo można je można przechowywać?Bo bez pasteryzacji chyba nie za długo



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tez jestem tego bardzo ciekawa?

      Usuń
    2. do kilku dni, takie ogórki zawsze przygotowuję na bieżąco.

      Usuń
  2. Czy ogórki gruntowe można zamienić na szklarniowe długie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można je zrobić na zime

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zimę nigdy nie robiłam, zawsze przygotowuję je na bieżąco

      Usuń
  4. Myślę że dodając do zalewy do gotowania ocet i zalewając zagotowaną zalewa ogórki i potem jeszcze wystarczy do 7 minut zagotować sloiki wraz z ogórkami zawi ietymi w języczki wtedy można mieć na zimę 🥰

    OdpowiedzUsuń