Ogórki w kostkę na zimę

Sposób na ogórki w kostkę mam od Mamy, a ona od sąsiadki, tak drogą pantoflową przepis trafił do mnie. Ogórki w taki sposób przygotowuję co roku w większej ilości. Mąż uwielbia je wyjadać prosto ze słoika lub dodawać na kanapki. Ja mam gotowe ogórki zimą, aby dorzucić je do sałatek, wystarczy tylko odsączyć z zalewy 😉


Ilość: 11 słoików (450 ml)

Składniki:
  • 2 i 1/2 kg ogórków gruntowych
  • pęczek kopru z kwiatami
  • 2 główki czosnku (po 2 - 3 ząbki na słoik)
  • po 1 liściu laurowym na słoik
  • po 1/2 łyżeczki gorczycy na słoik
zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu 10%


Przygotowanie:

Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez około 1 godz. Po tym czasie dokładnie myjemy. Nieobrane ogórki kroimy w kostkę. Do wyparzonych słoików wkładamy po gałązce kopru z kwiatem, 2 - 3 ząbki czosnku (duże można przekroić), wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy i wrzucamy po 1 liściu laurowym. Następnie nakładamy ogórki. Ilość weków zależy od upchania ogórków do słoików. Wodę, sól, cukier i ocet zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach i zakręcamy.


Na spód garnka wkładamy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości słoików. Ogórki pasteryzujemy około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Tak przygotowane ogórki gotowe są do jedzenia już po około dwóch tygodniach.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!