Serowy makaron z kurczakiem - obiad jednogarnkowy w 30 minut

Ze względu na brak czasu Mąż dostał zadanie ugotować obiad. Chociaż on nie lubi stać przy garach i potem sprzątać to lubi dobrze zjeść. Wiedziałam, że zadanie wykona na 5 😄 Małym nakładem i w ciągu 30 minut ugotował pyszny obiad jednogarnkowy, którym zajadała się cała rodzina. Połączenie makaronu, sera i kurczaka okazało się strzałem w 10! Muszę częściej Męża zaganiać do kuchni 😀


Składniki:
  • 600 g fileta z kurczaka
  • około 350 g suchego makaronu
  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • 400 g tartego sera żółtego Gouda
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • pęczek szczypiorku
  • 900 ml wody
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie sól i pieprz


Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka z przyprawą gyros. Następnie dodajemy pomidory, odsączoną kukurydzę z puszki i wlewamy wodę. Całość mieszamy i zagotowujemy.


Wsypujemy suchy makaron i gotujemy, aż zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy makaron jest w sam raz dodajemy ser żółty i całość mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera. Jeżeli jest potrzeba danie doprawiamy solą i pieprzem.


Wierzch posypujemy mozzarellą i przykrywamy pokrywką. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. No przepyszne to jest 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie skończone a już wyjadają -już zresztą też 😁😁 po prostu pycha , jak jeszcze dojdzie szczypiorek to będzie niebo w gębie 😋😋😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomidory dodajemy odsączone czy z tym sokiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam z sokiem, wszystko wchłonie makaron🙂

      Usuń
  4. Czy zamiast kurczaka można dostać mięso mielone

    OdpowiedzUsuń
  5. Zainspirowało mnie to danie, lecz zrobiłam je w troszkę innej wersji, zrobiłam na dwa "garnki" makaron ugotowałam osobno.
    Nie dolewałam wody do patelni u mnie nie było takiej potrzeby, dodałam razem z pomidorami i kukurydzą pół główki czosnku pokrojonego w drobną kosteczkę. A gdy następnym razem będę robić to danie to zmierzam szczypiorek zastąpić świeżą natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A i zrezygnowałam z mozzarelli, gouda nam w zupełności wystarczyła 😉

      Usuń