Ciasto Amerykanka

Dziadek z działki przywiózł całe wiadereczko dorodnych borówek amerykańskich. Pierwsza myśl "zrobię ciasto", ale borówki znikały w ekspresowym tempie, jedna za drugą więc szybko musiałam ich trochę odsypać. W naszym domu uwielbiane są różnego rodzaju ciasta z owocami. Postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z borówkami i kokosową kruszonką. Ciasto Amerykanka - tak zostało nazwane podczas delektowania się nim przy herbacie okazało się genialne. Cała blacha ciasta zniknęła jeszcze ciepła, dzisiaj je ponownie piekę na życzenie rodziny. A może macie ochotę na kawałek ciasta z borówkami? Jest bardzo proste do zrobienia, więc zabierajcie się do pracy...😉


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła w temp. pokojowej
kruszonka:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • 9 łyżek mleka
  • około 300 g borówek amerykańskich


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Ciasto piekłam w foremce 24x28 cm. Podczas dodawania jajek do ciasta masa może się zważyć jednak nie ma to wpływu na efekt końcowy. Ciasto piekłam około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Każdy piekarnik jest inny, czas pieczenia może się nieco różnić. Polecam sprawdzać wykałaczką poziom wypieczenia ciasta i w razie potrzeby ten czas wydłużyć lub skrócić. Jeżeli włożona wykałaczka w ciasto po wyciągnięciu będzie sucha - ciasto jest upieczone. Natomiast jeżeli wykałaczka będzie wilgotna, będą widoczne ślady ciasta - czas pieczenia należy wydłużyć.


Przygotowanie:

Masło z cukrem pudrem ucieramy za pomocą miksera na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Na koniec do masy maślano - jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe, jednolite ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Na wierzchu układamy borówki amerykańskie.


Wiórki, cukier, masło i mleko zagniatamy tworząc kruszonkę. Następnie kruszonką przykrywamy borówki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy przez około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Po około 15 - 20 min., gdy wiórka lekko się przyrumienią, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, aby kokos się za mocno nie przypalił.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!