Zapiekane parówki PRL-u

Spędzając wakacje u Babci, często na kolację podawała nam pieczone parówki. Nadziewała je wszystkim co było dostępne, ale te z groszkiem zapamiętałam najbardziej. Nigdzie tak pysznych parówek nie jadłam jak właśnie u Babci. Jeżeli macie parówki w lodówce to koniecznie zróbcie ten przepis


Składniki:
  • 10 ulubionych parówek
  • 150 g sera żółtego
  • 3 łyżki groszku konserwowego


Przygotowanie:

Ser żółty kroimy w paski lub słupki. Parówki nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki. Do środka wkładamy ser. Parówki układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Wierzch posypujemy groszkiem. Tak przygotowane parówki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 20 min. Parówki podajemy z ketchupem, ulubionym sosem np. czosnkowym lub surówkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!