Siekańce z cukinią - przepis prosto od Mamy

Niedawno byliśmy z wizytą u Rodziców. Mama przygotowała pyszny obiad, mięciutkie i soczyste kotlety z ziemniakami i mizerią. Te kotlety były tak smaczne, że od razu musiałam spisać przepis. Robiłam je w tym tygodniu już trzy razy i każdy pyta kiedy będą znowu na obiad. Kotlety są przepyszne dlatego dzielę się z Wami przepisem. Koniecznie zróbcie siekańce bo zadowolenie z takiego obiadu gwarantowane


Ilość: 18 sztuk

Składniki:
  • około 800 g fileta z indyka
  • 1 mała zielona cukinia
  • pęczek koperku
  • 200 g tartego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Z podanych składników wyszło mi 18 kotletów. Fileta z indyka śmiało można zastąpić piersią z kurczaka, a cukinię zieloną zamienić na żółtą. Jeżeli użyjecie młodej cukinii, wtedy nie trzeba jej obierać i wydrążać gniazda nasiennego.


Przygotowanie:

Cukinię razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na około 15 min. aby puściła sok. W międzyczasie umytego i osuszonego fileta z indyka kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. Do dużej miski przekładamy fileta z indyka, odciśniętą z soku cukinię, ser żółty i koperek. Dodajemy jajka, mąkę i majonez. Doprawiamy pieprzem do smaku. Całość mieszamy.


Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy kotlety. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Siekańce podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!