Babciny przepis na jabłka w cieście

Babcia często robiła nam jabłka w cieście na podwieczorek. Jeszcze dobrze ich nie usmażyła, a już placuszków nie było, znikały błyskawicznie. Teraz sama często sięgam po ten przepis i robię domownikom jabłka w cieście. Wychodzą tak samo pyszne jak te od Babci. Wszyscy się nimi zajadamy. Jeżeli macie ochotę na smaczny deser lub podwieczorek to ten przepis będzie dla Was idealny 😃


Ilość: 30 sztuk
Składniki:
  • 4 średnie jabłka
  • 3 jajka
  • 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia


Do odmierzania składników użyłam szklanki 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 30 placuszków. To tego przepisu nie polecam zbyt kruchych jabłek.


Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko. Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno wyjść jak gęsta śmietana, aby nie spływało z jabłek, w razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie jabłka obieramy i kroimy na 3 - 5 mm plasterki. Jabłka kroimy tak, aby w każdym plasterku na środku było gniazdo nasienne. Plasterki jabłek nie mogą być za grube, bo się nie dosmażą. Następnie z każdego kawałka wycinamy gniazdo nasienne. Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju i rozgrzewamy. Jabłka maczamy w cieście, tak aby całe były nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej.


Jabłka w cieście smażymy na małym ogniu na rumiano z obu stron. Usmażone zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!