Pierniczki nadziewane jak alpejskie - od razu miękkie

Przepis na te pierniczki jest bardzo stary, a rodzina zachwyca się nimi co Święta. Co roku piekę dużą ilość pierniczków z różnych przepisów, ale te są po prostu bezkonkurencyjne. Pierniczki z tego przepisu można jeść od razu po przygotowaniu, są mięciutkie i rozpływające się. Nie trzeba czekać, aż swoje odczekają, wystarczy upiec i się nimi zajadać. Sprawdźcie sami, a zadowolenie gwarantowane


Ilość: około 100 - 150 sztuk w zależności od wielkości użytych foremek
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (po 40 g)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 500 g powideł śliwkowych


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wychodzi około 100 - 150 nadziewanych pierniczków w zależności od wielkości użytych foremek. Pierniczki piekłam w 180 st. przez około 12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości i wielkości pierniczków. Po wyrobieniu ciasto na pierniczki jest klejące i musi leżakować w chłodnym miejscu, aż stwardnieje dlatego najlepiej je przygotować dzień wcześniej. Ciasto musi stwardnieć do tego stopnia, żeby swobodnie z nim pracować. Jako nadzienie do pierniczków użyłam powideł śliwkowych, ale z powodzeniem możecie je zamienić na marmoladę lub gęsty dżem. Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie. Wystygnięte pierniczki można polać czekoladą lub ozdobić wg własnego pomysłu.


Przygotowanie:

W garnuszku miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę mieszamy z soda i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy. Potem dodajemy wystygniętą masę miodową, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto mieszamy łyżką, jeżeli jest ciężko, można użyć miksera i wymieszać tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto jest klejące. Odstawiamy je pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin, aż stwardnieje. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia piec pierniczki.


Następnie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Na jednej połowie rozwałkowanego ciasta rozkładamy w odstępach powidła i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy palcami ciasto wokół nadzienia, aby się skleiło i wykrawamy pierniczki foremką pilnując, by nadzienie było wewnątrz ciastka.


Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 12 minut. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Ostygnięte pierniczki możemy polać czekoladą lub ozdobić.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: