Pierniczki nadziewane jak alpejskie - od razu miękkie

Przepis na te pierniczki jest bardzo stary, a rodzina zachwyca się nimi co Święta. Co roku piekę dużą ilość pierniczków z różnych przepisów, ale te są po prostu bezkonkurencyjne. Pierniczki z tego przepisu można jeść od razu po przygotowaniu, są mięciutkie i rozpływające się. Nie trzeba czekać, aż swoje odczekają, wystarczy upiec i się nimi zajadać. Sprawdźcie sami, a zadowolenie gwarantowane


Ilość: około 100 - 150 sztuk w zależności od wielkości użytych foremek
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej + do podsypywania
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 400 g miodu naturalnego
  • 250 g masła
  • 2 opakowania przyprawy do piernika (po 40 g)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • około 500 g powideł śliwkowych


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wychodzi około 100 - 150 nadziewanych pierniczków w zależności od wielkości użytych foremek. Pierniczki piekłam w 180 st. przez około 12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości i wielkości pierniczków. Po wyrobieniu ciasto na pierniczki jest klejące i musi leżakować w chłodnym miejscu, aż stwardnieje dlatego najlepiej je przygotować dzień wcześniej. Ciasto musi stwardnieć do tego stopnia, żeby swobodnie z nim pracować. Jako nadzienie do pierniczków użyłam powideł śliwkowych, ale z powodzeniem możecie je zamienić na marmoladę lub gęsty dżem. Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie. Wystygnięte pierniczki można polać czekoladą lub ozdobić wg własnego pomysłu.


Przygotowanie:

W garnuszku miód zagotowujemy z przyprawą do piernika. Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę mieszamy z soda i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywno. Miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę przesianą z kakao i mieszamy. Potem dodajemy wystygniętą masę miodową, mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Ciasto mieszamy łyżką, jeżeli jest ciężko, można użyć miksera i wymieszać tylko do połączenia składników. Powstałe ciasto jest klejące. Odstawiamy je pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin, aż stwardnieje. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia piec pierniczki.


Następnie ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Na jednej połowie rozwałkowanego ciasta rozkładamy w odstępach powidła i przykrywamy drugą połową ciasta. Lekko dociskamy palcami ciasto wokół nadzienia, aby się skleiło i wykrawamy pierniczki foremką pilnując, by nadzienie było wewnątrz ciastka.


Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 12 minut. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Ostygnięte pierniczki możemy polać czekoladą lub ozdobić.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Ile przed świętami mogą być zrobione pierniczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet miesiąc, ale znikają tak szybko że nie wiem czy dotrwają

      Usuń
  2. Dlaczego brak opcji drukowania?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast śmietany mogę użyć jogurtu naturalnego?

    OdpowiedzUsuń