Piecuchy to rewelacyjny dodatek do barszczyku na święta i znakomita przekąska na różne imprezki. Są to ciekawie wyglądające paszteciki z przepysznym farszem, które z chęcią zajadają zarówno dzieci jak i dorośli. Takie piecuchy robi się w prosty sposób i smakują rewelacyjnie. Polecam Wam ten przepis A jeżeli szukacie pomysłów na przekąski do barszczyku to polecam Wam paszteciki na ostatnią chwilę, trójkąciki do barszczyku, paszteciki barowe i bigoski z piekarnika
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 200 g śmietany 18%
- 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży suszonych)
- duża szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
- 300 g pieczarek
- 2 małe cebule
- 1 łyżka masła
- około 150 g kiełbasy
- 2 łyżeczki przyprawy do pizzy
- 3 łyżki ketchupu
- 100 g sera żółtego tartego
- sól do smaku
- pieprz mielony do smaku
dodatkowo:
- białko do posmarowania piecuchów
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanej porcji wyszło mi około 45 piecuchów.
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebule kroje w kostkę. Na patelnię daję masło, kiedy zacznie się rozpuszczać dodaję cebule i pieczarki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Kiełbasę kroję w kostkę i dodaję do pieczarek. Wszystko smażę, aż z pieczarek odparuje woda. Po koniec smażenia dodaję zioła do pizzy i ketchup. Chwilę smażę i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto. Do śmietany wkruszam drożdże. Śmietanę z drożdżami mieszam, niech się połączą. Śmietanę można delikatnie podgrzać, wtedy drożdże lepiej się rozpuszczą. Na stolnicę wysypuję mąkę, robię dołek i dodaję śmietanę z drożdżami, sól, żółtko, jajka i masło. Składniki siekam, a następnie na jednolite ciasto. Z zagniecionego ciasta odrywam kawałek i rozwałkowuje na grubość 3 - 5 mm. Za pomocą szklanki z ciasta wycinam kółka. Do zimnego farszu dodaję ser żółty i mieszam.
Na kółko nakładam farsz, przykrywam drugim kółkiem i boki sklejam za pomocą widelczyka. Robię tak, aż przygotuję wszystkie piecuchy. Piecuchy układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję je białkiem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C z funkcją góra - dół przez około 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone piecuchy zdejmuję na talerz.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie imprezowe przekąski paszteciki paszteciki do barszczu paszteciki na święta paszteciki z pieczarkami piecuchy do barszczyku przekąski