Likier słony karmel

Likier słony karmel był hitem w te święta, dlatego na imprezie sylwestrowej musi być obowiązkowo. Każdy kto go spróbował od razu prosił o przepis. Przygotowanie tego likieru jest banalnie proste, wystarczy kilka składników, chwilka pracy i likier jest gotowy. Można go pić od razu po zrobieniu, nam jednaj najlepiej smakował jak postał 1 - 2 dni i się przegryzł. Likier słony karmel to trunek, który nie wymaga leżakowania i można go zrobić na ostatnią chwilę. A Wy już macie gotowe trunki na Sylwestra? koniecznie zróbcie ten hitowy likier


Ilość: 2 butelki (500 ml)
Składniki:
  • puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 250 ml wódki
  • 1 łyżeczka soli


Z podanych składników wyszło 2 butelki likieru po 500 ml. Ważne, aby do likieru użyć masę kajmakową, korówkową, nie może być to wariacja o smaku czekolady, tiramisu lub innym. Ilość dodanego alkoholu zależy od preferencji smakowych można go dać mniej lub więcej. Musicie określić sami jak bardzo alkoholowy wolicie trunek. Najlepiej nie wlewać od razu całej porcji wódki tylko stopniowo i spróbować czy taka ilość wam odpowiada. Dla nas podana ilość alkoholu jest odpowiednia. Tak samo nie polecam od razu wsypywać całej porcji soli, tylko zrobić to stopniowo i próbować, aby likier nie wyszedł za słony.


Przygotowanie:

Do garnka przekładamy masę kajmakową, wlewamy mleko i śmietankę. Całość podgrzewam do rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie cały czas mieszając strumieniem wlewamy wódkę. Na koniec wsypujemy sól i ponownie mieszamy.


Likier przelewamy do czystych butelek i zakręcamy. Tak przygotowany likier nadaje się od razu do picia, ale najlepiej smakuje jak postoi 1 - 2 dni i się przegryzie. Likieru nie trzeba przechowywać w lodówce, możemy go trzymać w barku. Przed podaniem butelką z likierem należy potrząsnąć. Pamiętajmy likier to trunek tylko dla dorosłych!


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!