Szyneczki tatarskie - błyskawiczna przekąska sprawdzona na gościach

Pierwszy raz szyneczki z sosem tatarskim zrobiłam, kiedy spodziewałam się gości i chciałam ich poczęstować czym innym niż przekąskami, które do tej pory często pojawiały się na naszym stole. Tak zrobione szyneczki okazały się strzałem w 10, goście porywali je z półmiska jedna za drugą. Od tamtej pory szyneczki z sosem tatarskim przygotowuję na każdą większą imprezę. Oprócz szyneczek z sosem tatarskim często podaję szyneczki zawijane w 3 smakach i szyneczki zawijane, które nigdy nie zawodzą


Składniki:
  • około 250 g szynki konserwowej w plastrach
  • 170 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu)
  • 3 - 4 ogórki konserwowe
  • 2 cebule dymki
  • 150 g serka śmietankowego Almette
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypiorek do posypania


Przygotowanie:

Pieczarki i ogórki kroimy w drobną kostkę, a dymkę siekamy. Do miski dajemy pokrojone warzywa, serek śmietankowy i majonez. Wszystko mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.


Na plasterki szynki nakładamy przygotowany sos tatarski i zawijamy je w rulony. Szyneczki układamy na półmisku wyłożonym sałatą i posypujemy szczypiorkiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Szyneczki tatarskie to doskonała propozycja na przekąskę podczas niejednej imprezy! Sama przygotowałam je na imprezę firmową u siebie. Ta błyskawiczna przekąska nie tylko zachwyca smakiem, ale także szybkością przygotowania, co jest kluczowe podczas tego typu wydarzeń, gdzie czas często jest na wagę złota.

    OdpowiedzUsuń