Sernik z 4 składników - jak ptasie mleczko

Ten sernik nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Składniki wystarczy krótko zmiksować i wstawić do piekarnika. Sernik z tego przepisu jest tak smaczny, że domownicy porywają kawałek za kawałkiem jeszcze zanim zdąży dobrze wystygnąć


Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)




Przygotowanie:

Do dużej miski dajemy ser, proszek budyniowy, żółtka i mleko skondensowane. Całość miksujemy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczmy 40 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy kolejne 40 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Sernik piekłam z funkcją piekarnika góra - dół.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Czy serek w wiaderku ma być naturalny czy waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy robila go kiedys Pani z jakąś polewą? Mąż sobie zazyczyl z galaretka na wierzchu ale nie wiem czy to dobry pomysl… moze jakas polewa z mlecznej czekolady?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis. Chciałabym upiec go w blaszce o wymiarach 25 cm x 35 cm. Jakie powinny być proporcje składników dla blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm?

    OdpowiedzUsuń