Ciasto Santoska

Ciasto Santoska tak bardzo zasmakowało domownikom, że na stałe weszło do kanonu domowych ciast. Robi się je szybko i nie należy do ciast skomplikowanych pomimo, że jest przekładane. W tym roku ciasto Santoska obowiązkowo pojawi się wśród świątecznych wypieków, jestem pewna, że posmakuje gościom


Wielkość formy: 24x24 cm
Składniki:
ciasto orzechowe:
  • 4 białka
  • 70 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g wafelków orzechowych Princessa
kruche ciasto:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa:
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 400 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki amaretto
dodatkowo:
  • około 300 g kajmaku
  • kakao do oprószenia ciasta


Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, miksując partiami wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy orzechy mielone i siekane, wiórki kokosowe i drobno pokrojone wafelki. Całość delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. przez około 30 minut. Ciasto orzechowe piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Gotowe ciasto ostawiamy do wystygnięcia.


W międzyczasie przygotowujemy kruche ciasto. Do mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, masło i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. przez około 15 minut. Kruche ciasto piekłam z funkcją piekarnika góra - dół. Gotowe ciasto ostawiamy do wystygnięcia.


Do dużej miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę, serek mascarpone, cukier puder, kawę i amaretto. Całość miksujemy do powstania gęstej, puszystej masy. Zimne kruche ciasto smarujemy kajmakiem i wykładamy połowę masy.


Następne przykrywamy ciastem orzechowym i wykładamy resztę masy. Gotowe ciasto posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. kruche ciasto z kremem orzechowym albo takie jak to kruche ciasto orzechy i krem jest fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń