Ogórki po królewsku - gotowe w godzinę

Obłędne marynowane ogórki, do których wystarczy dodać kilka lubianych przez nas składników. Zawsze kiedy je zrobię znikają w błyskawicznym tempie. Bardzo lubimy je jako dodatek do mięs z grilla czy kanapek z wędliną. Tak przygotowane ogórki nie wymagają dużego nakładu, bo robi się je naprawdę szybko i z prostych składników


Ilość: słoik 750 ml
Składniki:
  • około 800 g ogórków gruntowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki miodu naturalnego
  • 4 łyżki octu 10%
  • 200 ml przegotowanej, ostygniętej wody
  • sól do smaku




Przygotowanie:

Obrane ogórki kroimy w cieniutkie plasterki (użyłam tarki), czosnek kroimy w plasterki. Do warzyw dodajemy wodę, ocet, miód i solimy do smaku. Mieszamy. Następnie sałatkę ogórkową razem z zalewą przekładamy do słoika. Gotowe odstawiamy do przegryzienia na około 1 godz. Tak przygotowane ogórki w lodówce możemy przechowywać do kilku dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Toż to mizeria z wodą. Mama taką robiła.pycha

    OdpowiedzUsuń