Omlet biszkoptowy - deser z patelni w kilka minut, który sprawdzi się w awaryjnej sytuacji

Kiedy nie ma zbyt wiele czasu, a mamy akurat ochotę na coś słodkiego to korzystam z szybkich przepisów. Taki właśnie jest przepis na omlet biszkoptowy. Robi się go błyskawicznie, wystarczy patelnia, parę minut, kilka składników i można go podać z ulubionymi dodatkami. Omlet sprawdzi się w każdej awaryjnej sytuacji.


Średnica patelni: 23 cm
Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (około 50 g)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • olej lub masło do posmarowania patelni


Z podanych składników wychodzi 1 omlet biszkoptowy. Omleta smażyłam a patelni o średnicy 23 cm. Jeżeli podsiadamy dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką smarowanie olejem lub masłem można pominąć. Gotowy omlet biszkoptowy podajemy z ulubionymi dodatkami np. dżemem, miodem, masłem czekoladowy czy owocami.


Przygotowanie:

Białek oddzielmy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy cukier i po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Patelnię nagrzewamy, smarujemy odrobiną oleju lub masła (patelni z nieprzywierającą powłoką nie trzeba smarować) i przelewamy ciasto. Omlet smażymy na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Omlet można podawać z ulubionymi dodatkami: dżemem, miodem, czekoladą, u nas jest z bitą śmietaną i truskawkami.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!