Ogórki po kartusku - zrobiłam kilka słoików na próbę i muszę dorobić więcej

Po wielu pozytywnych opiniach od znajomych w tym roku postanowiłam zrobić ogórki po kartusku. Muszę powiedzieć, że ogórki z tego przepisu wyszły przepyszne. Posmakowały domownikom więc z pewnością zrobię je ponownie za rok. Polecam wam też przepis na tradycyjne korniszony i ogórki po warszawsku, na pewno Wam posmakują


Ilość: 8 słoików (900 ml)
Składniki:
  • 3 i 1/3 kg ogórków gruntowych
  • 1 duża lub 2 małe papryki czerwone
  • 2 cebule
  • po kawałku korzenia chrzanu do słoika
  • po 2 - 3 ząbki czosnku do słoika
  • po gałązce kopru z kwiatem do słoika
  • po 1 liściu laurowym do słoika
  • po 2 kulki ziela angielskiego do słoika
  • po 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy
zalewa:
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików o pojemności 900 ml. Ilość słoików z przetworami zależy od wielkości użytych ogórków i ilości nałożonych warzyw do słoików. Ważne jest, aby ogórki były świeże, jędrne i bez uszkodzeń. Do zrobienia ogórków po kartusku najlepiej sprawdzą się ogórki małe i nieco większe. Nie polecam ogórków przerośniętych, ciężko będzie je zmieścić w słoikach, a po zrobieniu mogą okazać się puste w środku i miękkie. Ilość zużytej zalewy zależy od ułożenia warzyw w słoikach. Jeżeli wykorzystacie większe ogórki to mniej zmieści się ich w słoikach, może okazać się, że podana ilość zalewy jest za mała i trzeba będzie jej dogotować.


Przygotowanie:

Paprykę oczyszczamy i kroimy w grubsze paski. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki, chrzan kroimy w słupki. Ząbki czosnku obieramy. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru z kwiatem, dodajemy 2 - 3 ząbki czosnku, po 1 liściu laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy i kawałku chrzanu. Następnie w słoiku układamy ogórki, dodajemy 3 paski papryki i 2 - 3 kawałki cebuli. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzoną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy.


Ogórki po kartusku pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z ogórkami wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z ogórkami ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe ogórki po kartusku wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!