Sałatka portowa - as na stole wśród sałatek

Sałatka portowa to w ostatnim czasie najlepsza sałatka wśród przekąsek na stole. Za każdym razem kiedy ją przygotuję wszyscy chętnie po nią sięgają. Sałatka znakomicie sprawdza się na różne przyjęcia czy na kolację. Sałatka portowa jest z prostych składników, a jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu. Jeżeli lubicie sałatki z tuńczykiem to koniecznie wypróbujcie ten przepis😉 Polecam wam też wypróbować inne sałatki z tuńczykiem - Sałatkę mimoza i Sałatkę kijowską


Wielkość salaterki: 25x12x8 cm
Składniki:
  • 5 ugotowanych jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (195 g)
  • 150 g sera żółtego
  • około 100 g pora
  • puszka kukurydzy konserwowej (330 g)
  • 6 dużych łyżek majonezu


Sałatkę przygotowałam w misce o długości 25 cm, szerokości 12 cm i głębokości 8 cm.


Przygotowanie:

Pora kroimy w plasterki. Ser żółty i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na spód miski wykładamy jajka i smarujemy majonezem. Wykładamy połowę odsączonej kukurydzy i tuńczyka. Następnie dajemy resztę kukurydzy i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to ser żółty.


Następnie ponownie smarujemy majonezem. Na wierzch sałatki wykładamy pora.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Pamiętam jak kiedyś moja babcia robiła podobną sałatkę, była naprawdę pycha! Postaram się zrobić ją w najbliższym czasie i przypomne sobie smak dzieciństwa, dzięki! <3

    OdpowiedzUsuń