Dlaczego rogaliki zabieganej Pani domu? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, wystarczy 30 minut i możemy się zajadać pysznymi rogalikami. Te rogaliki śmiało może zrobić nawet najmniej doświadczony kucharz. W moim domu rogaliki z tego przepisu są uwielbiane. Zawsze kiedy je zrobię znikają błyskawicznie, a jak chce żeby coś zostało na drugi dzień, to muszę szybko schować, bo by nie doczekały😁 Rogaliki wychodzą mięciutkie i puszyste, nawet na drugi dzień zachowują świeżość. Polecam wszystkim którzy mają mało czasu i mają ochotę na smaczne rogaliki
Składniki:
- około 3 i 1/2 szklanki mąki + do podsypywania
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g miękkiego masła
- 3 jajka + 1 do smarowania
- 4 łyżki cukru
- około 500 g marmolady z różą
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 32 rogaliki. Jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki. Ciasto na rogaliki powinno wyjść mięciutkie. Podczas wyrabiania może okazać się, że trzeba dosypać mąkę, jednak nie polecam dosypywać jej zbyt dużej ilości, żeby rogaliki wyszły mięciutkie i puszyste. Rogaliki z tego przepisu zachowują świeżość nawet następnego dnia, wystarczy je przechowywać w zamkniętym pojemniku. My najbardziej lubimy rogaliki nadziane marmoladą z różą, jeżeli chcecie możecie je nadziać powidłami, gęstym dżemem lub nutellą. Jako nadzienie nie polecam dżemów na żelfiksie, ponieważ nadzienie może wypłynąć z rogalików podczas pieczenia.
Pokruszone drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajka cukier i miękkie masło. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, powinno wyjść miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, jednak nie polecam dosypywać jej zbyt wiele. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy na 4 części. Na oprószonej mąką desce każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3 - 5 mm i kroimy na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy marmoladę.
Następnie zawijamy rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Rogaliki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 15 - 20 min. do ładnego zarumienienia. Gotowe rogaliki możemy oprószyć cukrem pudrem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta rogaliki rogaliki drożdżowe rogaliki na świętego Marcina rogaliki z marmoladą rogaliki zabieganej pani domu
Właśnie szukałem jakichś szybkich przepisów. Dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńSą mega szybkie i pyszne...
OdpowiedzUsuń180 stopni grzanie góra dół?
OdpowiedzUsuń