Rogaliki wiedeńskie są tak pyszne, że żałuję, że dopiero teraz dostałam ten przepis. W ciągu tygodnia robiłam je już 2 razy. Pierwszy raz te rogaliki jadłam u znajomej i ciężko było się powstrzymać, żeby nie sięgać po kolejne ciasteczka. Rogaliki robi się ekspresowo, są delikatne i idealnie kruche. Jak zje się jednego to chce się ich jeść więcej i więcej...😁 Koniecznie zróbcie te ciasteczka, a gwarantuję, że każdy będzie się nimi zachwycał. Polecam Wam też przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe, rogaliki z 3 składników i rogaliki piwne
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- około 4 łyżki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 80 rogalików. Ilość upieczonych rogalików zależy od ich wielkości.
Do miski dajemy mąkę, sól, cukier, migdały, orzechy, żółtka i masło. Składniki zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Następnie odrywamy kawałek ciasta, robimy wałek o grubości 1 cm i kroimy na kawałki o długości 5 cm. Z powstałych kawałków formujemy ciastka w kształcie podkowy.
Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja piekarnika góra - dół i pieczemy około 15 min. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić, ale nie mogą być przypieczone. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta kruche rogaliki migdały orzechy orzechy włoskie rogaliki rogaliki na świętego Marcina rogaliki wiedeńskie
Kiedyś uwielbiałem rogaliki. Może niedługo sam zdecyduję się je zrobić.
OdpowiedzUsuńFakt są bardzo dobre,ale musiałam dodać łyżkę śmietany bo ciasto się nie skleiło po prostu się rozsypywało.
OdpowiedzUsuńzrobilam dzis ale sa tak ruche ze z blachy nie mozna sciagnac.co zrobic zeby nie kruszyly sie tak?
OdpowiedzUsuńsa wysmienite! zrobilam troche grubsze wiec dopiekalam jeszcze 5 min. no i oczywiscie wyszlo mniej.
OdpowiedzUsuńProszę mi odpowiedzieć czy żółtka gotowane do rogalików czy surowe
OdpowiedzUsuńSurowe, jeżeli potrzebne by były gotowane wspomniane by było w przepisie
UsuńPierwsze słyszę żeby gotowane .to oczywiste że surowe.
OdpowiedzUsuńNie takie oczywiste! Dodanie ugotowanego żółtka zwiększa kruchość ciasta i dlatego do niektórych wypieków dodaje się gotowane. To wyższa szkoła wtajemniczenia, o której widać nie masz pojęcia!
UsuńAle proszek jakiś coś?
OdpowiedzUsuńRobimy tak jak w przepisie
UsuńCzy zamiast orzechowwloskuch( maz jest uczulony) mozna zrobic z migdalow)
OdpowiedzUsuńtak
UsuńZa duzo maki, max 300 g a nie dwie szklanki
OdpowiedzUsuńSzklanka ma ok.160g czyli to ciut ponad 300 😉
Usuń