Rogaliki wiedeńskie - są wyśmienite, a przygotowanie zajmuje tylko 30 minut

Rogaliki wiedeńskie są tak pyszne, że żałuję, że dopiero teraz dostałam ten przepis. W ciągu tygodnia robiłam je już 2 razy. Pierwszy raz te rogaliki jadłam u znajomej i ciężko było się powstrzymać, żeby nie sięgać po kolejne ciasteczka. Rogaliki robi się ekspresowo, są delikatne i idealnie kruche. Jak zje się jednego to chce się ich jeść więcej i więcej...😁 Koniecznie zróbcie te ciasteczka, a gwarantuję, że każdy będzie się nimi zachwycał. Polecam Wam też przepis na ekspresowe rogaliki drożdżowe, rogaliki z 3 składników i rogaliki piwne


Ilość: około 80 rogalików
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • około 4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)


Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi około 80 rogalików. Ilość upieczonych rogalików zależy od ich wielkości.


Przygotowanie:

Do miski dajemy mąkę, sól, cukier, migdały, orzechy, żółtka i masło. Składniki zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Następnie odrywamy kawałek ciasta, robimy wałek o grubości 1 cm i kroimy na kawałki o długości 5 cm. Z powstałych kawałków formujemy ciastka w kształcie podkowy.


Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z funkcja piekarnika góra - dół i pieczemy około 15 min. Ciasteczka powinny się lekko zarumienić, ale nie mogą być przypieczone. Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i obtaczamy jeszcze ciepłe ciasteczka.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Kiedyś uwielbiałem rogaliki. Może niedługo sam zdecyduję się je zrobić.

    OdpowiedzUsuń