Rogaliki według receptury Babci z zaledwie 3 składników, aż trudno uwierzyć, że można je tak łatwo przygotować
Składniki:
- 3 szklanki mąki + do podsypywania
- 1 szklanka serka waniliowego
- 200 g masła
- dżem lub marmolada
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy serek i masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na podsypanej stolnicy każdy kawałek cienko rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie i ciasno zawijam do wierzchołka starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
3 składnikowe rogaliki babci ciasta kruche rogaliki rogaliki rogaliki 3 składnikowe rogaliki na świętego Marcina rogaliki z marmoladą
Super maleństwa .
OdpowiedzUsuńoch, ale prosty przepis! do zrealizowania :)
OdpowiedzUsuńserek waniliowy, czyli o co konkretnie chodzi? Serek homogenizowany?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńWyglądają apetycznie i też tak pewnie smakują.
OdpowiedzUsuńA szklanka serka to mniej więcej ile wagowo wychodzi?
OdpowiedzUsuń400g
UsuńSuper,robiłam i polecam
OdpowiedzUsuńSą przepyszne i bardzo szybko się robi �� Niestety równie szybko znikają, ale zapas serka jest. Zrobimy znowu.
OdpowiedzUsuńZ jednej porcji wyszło mi 48szt.
pyszne są! i super szybkie. dojadamy właśnie drugą partię. składniki na trzecią już czekają w lodówce :D
OdpowiedzUsuń