3-składnikowe rogaliki Babci

Rogaliki według receptury Babci z zaledwie 3 składników, aż trudno uwierzyć, że można je tak łatwo przygotować

Składniki:
  • 3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1 szklanka serka waniliowego
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • dżem lub marmolada
  • cukier puder do oprószenia



Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy serek i masło. Całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folie i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Na podsypanej stolnicy każdy kawałek cienko rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy nadzienie i ciasno zawijam do wierzchołka starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.



Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do ładnego zarumienienia. Po upieczeniu rogaliki oprószamy cukrem pudrem.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. och, ale prosty przepis! do zrealizowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serek waniliowy, czyli o co konkretnie chodzi? Serek homogenizowany?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie i też tak pewnie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. A szklanka serka to mniej więcej ile wagowo wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Są przepyszne i bardzo szybko się robi �� Niestety równie szybko znikają, ale zapas serka jest. Zrobimy znowu.
    Z jednej porcji wyszło mi 48szt.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne są! i super szybkie. dojadamy właśnie drugą partię. składniki na trzecią już czekają w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń