Patent Szwagra na śledzie - przygotujesz dosłownie w 5 minut

Śledzie Szwagra to jeden z naszych ulubionych przepisów. Robi się je dosłowne w 5 minut, a smakują wyśmienicie. Jeszcze nie znalazła się osoba, której by te śledzie nie smakowały. Takie śledzie przygotowuję nie tylko na święta, robię je często na kolację lub jako przekąska na różnego rodzaju spotkania rodzinne i ze znajomymi. Jeżeli szukacie innych przepisów na śledzie to koniecznie zajrzycie tutaj


Ilość: słoik (750 ml)
Składniki:
  • słoik filetów śledziowych wiejskich z cebulą (600 g)
  • słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami (305 ml)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • kilka łyżek oleju rzepakowego


Z podanych składników wyszedł mi 1 słoik śledzi o pojemności 750 ml. Do przepisu wykorzystałam śledzie wiejskie z cebulką, bo z takimi to danie nam najbardziej smakuje. Z powodzeniem możecie wykorzystać śledzie w oleju. Ja użyłam cebulę, która była w śledziach, ale możecie dodać zwykłą, surową cebulę. Tak przygotowane śledzie można jeść od razu po zrobieniu, ale najlepiej smakują jak postoją kilka godzin w lodówce i smaki się przegryzą. Śledzie w lodówce mogą postać kilka dni, u nas nie wytrzymują dłużej niż 2 dni, bo szybko zawsze są zajadane.


Przygotowanie:
Filety śledziowe z cebulą odsączamy z zalewy. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory odsączamy z oleju (olej zostawiamy) i kroimy w kostkę. Do miski przekładamy śledzie, cebulę, pomidory, olej z pomidorów i musztardę. Doprawiamy pieprzem do smaku. Mieszamy.


Śledzie przekładamy do słoika. Dopełniamy olejem rzepakowym, tak aby śledzie w słoiku były całe przykryte. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia najlepiej na kilka godzin. Śledzie z tego przepisu można jeść od razu po zrobieniu, ale lepiej smakują jak smaki się przegryzą. Takie śledzie w lodówce mogą stać kilka dni, u nas zajadane są w ciągu 2 dni.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze:

  1. Właśnie poszukiwałam jakiegoś sprawdzonego przepisu na śledzie na święta. Dzięki za inspirację! Na pewno wykorzystam ten patent. W ogóle fajnie się to danie prezentuje w tym słoiku. Sama bym te śledzie również w taki sposób podała :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na święta! Na pewno go wykorzystam, ponieważ cała moja rodzina uwielbia śledzie. Dobrze, że mam nowe wyposażenie kuchenne firmy noveen dzięki czemu gotowanie jest o wiele łatwiejsze i sprawniejsze. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń