Ciasto euforia - nie może go zabraknąć na świątecznym stole

Ciasto euforia jest jednym z naszych ulubionych świątecznych wypieków. To ciasto z typu tych obowiązkowych. W naszym domu to ciasto jest przygotowane typowo na święta i każdy czeka, aż będzie mógł zjeść kawałek. Ciasto euforia zachwyca nie tylko domowników ale i gości


Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto biszkoptowe:
  • 6 jajek w temp. pokojowej
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g kakao gorzkiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 1 łyżeczka kawy mielonej + 120 ml wrzątku
ciasto makowe:
  • 130 g masła w temp. pokojowej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 200 g maku mielonego, suchego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich


masa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g masła w temp. pokojowej
  • 300 g masy kajmakowej
do nasączenia:
  • 120 ml przegotowanej, ostygniętej wody
  • 120 ml amaretto
polewa czekoladowa:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 180g masy kajmakowej


Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 25x36 cm. Składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ogrzały. Do przygotowania ciasta biszkoptowego użyłam kawy mielonej, jeżeli wolicie możecie zamienić ją na kawę rozpuszczalną. Do masy polecam użyć dobrej jakości czekoladę gorzką i mleczną. Użyłam czekoladę gorzką o zawartości kakao 70%. Ciasto nasączyłam wodą wymieszaną z amaretto, jeżeli chcecie pominąć alkohol możecie ciasto nasączyć herbatą, wodą z cytryną lub wodą z aromatem np. migdałowym. Ciasto biszkoptowe i makowe możecie upiec wcześniej, dzień przed składaniem całego ciasta. Ciasto najlepiej podawać jak ogrzeje się do temp. pokojowej, a nie wyciągnięte prosto z lodówki. Wtedy masa jest smaczniejsza, bardziej kremowa.


Przygotowanie:

Zaczynamy od upieczenia ciasta biszkoptowego. Kawę zaparzamy w 120 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując patiami wsypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej wlewamy olej i mieszamy łyżką lub szpatułką. Następnie wlewamy ostygniętą, odsączoną z fusów kawę i ponownie mieszamy łyżką. Bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Ciasto pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 40 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w formie. Następnie nożem okrajamy ciasto przy brzegu blachy i wyjmujemy. Z zimnego ciasta odkrawamy wierzchnią skórkę, można ją delikatnie "zdrapać" nożem. Ciasto kroimy na dwa blaty.


Następnie przygotowujemy ciasto makowe. Do miski przekładamy masło i wsypujemy cukier. Ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy. Masa maślano - jajeczna może się zwarzyć, jednak to nie wpłynie na efekt końcowy. Do ciasta wsypujemy mak i miksujemy. Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy krótko mikserem lub łyżką. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę makową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto pieczemy z funkcją piekarnika góra - dół przez około 30 min. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i nożem okrajamy boki ciasta przy brzegu formy. Ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.


W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietankę zagotowujmy i zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki wrzucamy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na jasną masę. Następnie dodajemy połowę masy kajmakowej miksujemy do połączenia i dodajemy resztę masy. Ponownie krótko miksujemy. Do masy dodajemy połowę zimnej masy czekoladowej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy resztę masy czekoladowej i krótko miksujemy.


Składamy ciasto. Dolny blat ciasta biszkoptowego nasączamy wodą wymieszaną z amaretto i wykładamy połowę masy. Przykrywamy ciastem makowym i je nasączamy. Ciasto makowe polecam dobrze nasączyć, ponieważ ta warstwa jest dość sucha. Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta biszkoptowego. Nasączamy.


Do rondelka wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Wyłączamy palnik, dodajemy kakao, połamaną czekoladę i masę kajmakową. Energicznie mieszamy, aż polewa będzie jednolita, w razie potrzeby można dodatkowo podgrzać. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem polecam ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzało do temp. pokojowej. Ciasto lepiej smakuje, a masa jest delikatna i bardziej kremowa.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: