Sałatka do wódeczki - inna niż wszystkie

Ta sałatka to nasze ostatnie odkrycie. Jest inna niż wszystkie sałatki i bez majonezu. Znakomicie pasuje na zakrapiane imprezy i spotkania. Kiedy podałam sałatkę, goście sobie ją bardzo chwalili i chętnie ją zajadali. Jeżeli nie macie pomysłu na przekąskę na imprezę to polecam Wam ten przepis, sałatka na pewno się sprawdzi, a goście będą zadowoleni. Sałatka sprawdza się też jako przekąska w ciągu dnia i jako dodatek do wędliny


Miska o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 270 g sera feta półtłustego
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 80 g zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • słoik marynowanych pieczarek (280 g)
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • słoik suszonych pomidorów (285 g)
  • 75 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu naturalnego (u mnie wielokwiatowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie:
Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki i ogórki kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na połówki, jeżeli są duże to w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser mozzarella i ser feta kroimy w kostkę. Do miski dajemy pieczarki, ogórki, oliwki, suszone pomidory, mozzarellę i migdały. Nie dodajemy fety. Do małej miseczki dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód, sok z cytryny, bazylię, oregano, dużą szczyptę soli i pieprz do smaku. Dolewamy oliwę i mieszamy na jednolity sos. Przygotowany sos wlewamy do pokrojonych składników w misce i mieszamy.


Sałatkę przekładamy do salaterki porcjami i dodajemy kawałki fety. Nie mieszam sera feta z resztą składników, tylko dokładam go przy przekładaniu sałatki do salaterki. Sałatka wtedy zachowuje ładny kolor i wygląda apetyczniej. Sałatka jest gotowa do jedzenia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!