Sałatka makaronowa - jedna z naszych ulubionych, niezawodny przepis bez majonezu

Sałatka makaronowa z tego przepisu jest jedną z naszych ulubionych sałatek. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie ma dodatku majonezu. Sałatka jest bardzo pożywna, super na spotkania ze znajomymi, imprezy, a nawet jako przekąska w ciągu dnia. Z powodzeniem można ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Ta sałatka makaronowa jest niezawodna w każdej sytuacji


Miska o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 200 g suchego makaronu (u mnie mini kokardki)
  • 500 g mięsa z uda z kurczaka bez skóry
  • opakowanie przyprawy kebab gyros (30 g)
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • olej do smażenia
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • słoik suszonych pomidorów (285 g)
sos:
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ulubionego ketchupu


Sałatkę podałam w salaterce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do sałatki użyłam makaronu mini kokardki, ale z powodzeniem możecie użyć inny dowolny makaron. Do kurczaka możecie użyć przyprawy dowolnej firmy, ale polecam Wam wybrać ulubioną przyprawę kebab gyros lub taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Sałatkę można zajadać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki do połączenia smaków, wtedy jest smaczniejsza.


Przygotowanie:
Mięso z udek z kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy przyprawę kebab gyros, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na około 20 - 30 min. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Można go przelać zimną wodą. Na niewielkiej ilości oleju smażymy mięso z kurczaka. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni, pozostawiamy do wystygnięcia. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki dajemy składniki na sos: olej z pomidorów, sos sojowy, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup. Mieszamy.


Do dużej miski przekładamy makaron, kurczaka, pomidory, słonecznik i przygotowany sos. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje jak postoi w lodówce i smaki się przegryzą.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Często serwuje różnego rodzaju sałatki makaronowe na przyjęcia rodzinne. Za niedługo urządzam swoje urodziny, więc myślę, że wypróbuję ten przepis. Podoba mi się pomysł z wykorzystaniem słonecznika do takiej sałatki. Dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A której sałatki nie da się zapakować do pracy?😂😂😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pokusiła bym się zabrać ze sobą sałatki, której nie zjem od razu, a wymaga przechowywania w lodówce wiedząc że jej nie ma w pracy lub która podchodzi wodą bo jest nie smaczna jak dłużej postoi, ale to już kwestia gustu 😉

      Usuń