Surówka obiadowa w 2 smakach - jeszcze nigdy nie zawiodła

Nie ma nic lepszego do obiadu niż domowe surówki. Często przygotowuję surówki właśnie w takim zestawieniu i nigdy nie zawodzą. Tak przygotowane surówki nadają się do różnego rodzaju obiadów, można je podać na co dzień, jak i na uroczysty obiad


Surówka z selera
Składniki:
  • 1 duży seler
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu naturalnego (u mnie wielkokwiatowy)
  • pieprz grubo mielony do smaku


Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
  • 1/2 główki małej kapusty czerwonej
  • 2 gruszki
  • około 10 cm pora
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz grubo mielony do smaku




Przygotowanie:
Surówka z selera
Selera ścieramy na grubych oczkach. dodajemy sok z cytryny, miód, majonez i pieprz. Mieszamy.


Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę dobro szatkujemy, gruszki ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Do przygotowanych składników dodajemy sok z cytryny, majonez i pieprz. Mieszamy.
Na połowę półmiska wykładamy surówkę z selera, a na drugą część wykładamy surówkę z czerwonej kapusty. Przed podaniem surówki można schłodzić w lodówce.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!