Babka Wisząca - takiej babki nigdy nie jedliście! Mega Puszysta!

Babka wisząca to hit w naszym domu wśród babek. Z tak puszystą i sprężystą babką, a zarazem pyszną jeszcze nigdy się nie spotkałam. Babkę robi się szybko, a cały trik tkwi w tym, że babka musi po prostu wisieć po upieczeniu. Babka wisząca to zdecydowanie numer 1 wśród wielkanocnych babek. Z całą pewnością mogę Wam powiedzieć, że kto spróbuje babki wiszącej to innej nie chce już jeść


Forma o średnicy 26 cm + szklany słoiki
Składniki:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml. Babkę piekłam w tortownicy o wielkości 26 cm. Do upieczenia babki możecie wykorzystać formę na babkę z kominem, jeżeli takiej nie macie tak jak ja - babkę z powodzeniem możecie upiec w zwykłej tortownicy i użyć szklany słoik. Ważne, aby użyty słoik był wyższy od formy na ciasto. Do pieczenia babki wiszącej są też specjalne formy, które można zakupić przeważnie przez Internet. Babka po upieczeniu musi wisieć. Jeżeli wykorzystacie formę do babki z kominkiem, po upieczeniu najlepiej jest ją powiesić na szklanej butelce. Niezależnie jaką formę do pieczenia użyjecie musi być ona sucha i nie natłuszczona. Najlepiej wcześniej jest ją umyć i wysuszyć. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min. Każdy piekarnik jest inny i czas upieczenia ciasta może się nieco różnić. Polecam poziom wypieczenia ciasta sprawdzać za pomocą patyczka. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.


Przygotowanie:
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie miksując partiami wsypujemy połowę cukru. Ubitą, lśniącą pianę odstawiamy na bok. Do żółtek wsypujemy drugą połowę cukru i ubijamy na jasną masę. Cały czas miksując stopniowo, w małych ilościach wlewamy olej, wodę i sok z cytryny. Masa wychodzi dość rzadka. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką lub szpatułką. Na koniec w trzech turach dodajemy białka i mieszamy. Na środku tortownicy stawiamy słoik. Blaszki nie wolno niczym smarować, ani wykładać papierem. Blaszkę najlepiej wcześniej umyć i wysuszyć, wytrzeć, nie może być tłusta. Do blaszki przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. z funkcją pieczenia góra - dół. Babkę pieczemy około 40 min. do tzw. suchego patyczka.


Upieczoną babkę od razy wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry nogami, tak aby forma z babką stała na słoiku, a babka w niej wisiała. Babkę w takiej pozycji pozostawiamy do wystygnięcia. Dzięki temu, że babka wisi w formie podczas stygnięcia wychodzi bardzo sprężysta, puszysta, a zarazem wilgotna. Zimną babkę wyjmujemy z formy, możemy pomóc sobie ostrym nożykiem.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Witam a gdzie przechowywać ta babkę po wystygnięciu żeby nie zrobiła się sucha i nadal była taka puszyta i wilgotna? W lodówce przykryta ? Czy na blacie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Na blacie, super puszysta. Tylko ja zamiast wody daję 3/4 szkl świeżego soku pomarańczowego, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam wg przepisu, ale nie wyrosła jak na zdjęciu

    OdpowiedzUsuń