Sałatka przyjęciowa - sprawdzi się na każdą okazję i bez okazji

Sałatkę pierwszy raz zrobiłam na przyjęcie urodzinowe. Musze przyznać, że jest bardzo smaczna, goście też ją chwalili i chętnie się częstowali. Na pewno do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Taka sałatka sprawdzi się na każdą okazję, możecie ją z powodzeniem przygotować na przyjęcie komunijne, różnego rodzaju święta czy luźne spotkanie ze znajomymi lub rodziną


Miska o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz mielony do smaku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 por
  • puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
  • słoik selera konserwowego (300 g)
  • mały jogurt naturalny (175 g)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku


Sałatkę przygotowałam w misce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Sałatka najlepiej smakuje jak postoi trochę w lodówce i smaki się przegryzą. Sałatkę można przygotować nawet dzień przed podaniem.


Przygotowanie:
Na maśle smażymy pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczarki smażymy, aż odparuje nadmiar wody. Pieczarki odstawiamy do wystygnięcia. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wsypujemy przyprawę do kurczaka i smażymy, aż będzie w sam raz. Kurczaka odstawiamy do wystygnięcia. Do jogurtu naturalnego dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku oraz suszony czosnek. Mieszamy.


Pora kroimy w półplasterki, selera i kukurydzę odsączamy z zalewy. Selera można lekko wycisnąć z nadmiaru zalewy. Na spód miski dajemy połowę pora, przykrywamy kurczakiem i polewamy sosem. Następnie dajemy selera, kukurydzę (1 - 2 łyżki można zostawić do dekoracji) i ponownie polewamy sosem. Potem wykładamy pieczarki.


Polewamy resztą sosu. Na wierzch wykładamy pozostały por i przystrajamy kukurydzą. Sałatkę odstawiamy do lodówki do przegryzienia.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!