Szynka 10 minutowa - domowa wędlina

W święta obowiązkowo na stole muszą pojawić się wędliny własnego wyrobu. Jedną z naszych ulubionych wędlin jest szynka 10 minutowa. Z tego przepisu szynka wychodzi krucha i soczysta. Przygotowanie jej zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga wyszukanych składników, przeważnie mamy je w domu. Tak przygotowana szynka jest idealna na kanapki. Świetnie sprawdza się podana na półmisku, goście zawsze się nią zachwycają. Polecam Wam wypróbować też inne przepisy na domowe wędliny, przepis na schab 10 minutowy i karkówkę 2 razy po 8 minut


Składniki:
  • 1 kg szynki w kawałku
  • 2l wody
  • 4 łyżki soli
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskie
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka gorczycy




Przygotowanie:
Do garnka wkładamy mięso, dodajemy sól, liście laurowe, zile angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pieprz ziarnisty, musztardę, chrzan, pieprz ziołowy i gorczycę. Zalewamy wodą. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy mięso z zalewą do wystygnięci na minimum 6 godz.


Po tym czasie ponownie całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Całość ponownie odstawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godz. Moje mięso w zalewie stało całą noc. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Szynkę podajemy pokrojoną w plasterki tak jak wędlinę.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: