Sałatka Kwitnący bez

Rewelacyjna sałatka Kwitnący bez sprawdzi się na każdej imprezie. Z powodzeniem można ją podać gościom na urodzinach, komunii, chrzcinach czy innych rodzinnych uroczystościach. Sałatka jest dekoracyjna i efektownie prezentuje się na stole. Ta sałatka zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Teraz kiedy mamy wiosnę, maj i kwitną bzy ta sałatka będzie strzałem w 10


Miska o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm
Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 - 6 ogórków konserwowych
  • 5 ugotowanych jajek
  • sok z buraka
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • zioła prowansalskie
  • ulubiona przyprawa do gyrosa
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do ozdoby
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia


Sałatkę przygotowałam w misce o średnicy 20 cm i wysokości 7 cm. Do kurczaka możecie użyć przyprawy dowolnej firmy, ale polecam Wam wybrać ulubioną przyprawę gyros lub taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Sałatkę można zajadać od razu po przygotowaniu lub wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły, wtedy jest smaczniejsza.


Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i cebulę. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieczarki smażymy do odparowania nadmiaru wody. Gotowe odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i dodajemy przyprawę. Smażymy, aż mięso będzie w sam raz. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.


Z ugotowanych jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ścieramy na grubych oczkach. Połowę białek zalewamy sokiem z buraka i odstawiamy na kilka minut, aż się zabarwią. Następnie odsączamy. Do majonezu dodajemy śmietanę, musztardę i zioła prowansalskie. Mieszamy. Na spód miski wykładamy kurczaka, smarujemy 2 - 3 łyżkami sosu i rozkładamy pieczarki. Ponownie smarujemy sosem. Następnie wykładamy odsączoną kukurydzę i pokrojone w kostkę ogórki.


Sałatkę smarujemy resztą sosu i ścieramy żółtka na drobnych oczkach. Na górze sałatki rozkładamy białe i różowe białka tworząc kwiaty bzu i dekorujemy natką pietruszki. Sałatkę można jeść od razu po przygotowaniu lub odstawić do lodówki do przegryzienia, będzie wtedy jeszcze smaczniejsza.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz:

  1. Sałatka naprawdę znakomita. Przygotowują ją na każdą imprezę i każdy bardzo ją zachwala. Nawet ostatnio postanowiłam zrzucić parę kg ale jem wszystko normalnie tylko liczę kalorie. Tą sałatkę również mam już wyliczoną i śmiało mi zastępuje kolację. Fajne też można do niej dodać troszkę odżywki jeżeli mamy za mało białka w dzień.

    OdpowiedzUsuń