Cukinia marynowana w zalewie gyros - przepis, który robię co roku

Obok sałatki z ogórków w zalewie gyros marynowana cukinia jest u nas obowiązkowym przepisem, który robimy co roku. Tak przygotowana cukinia znakomicie sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do obiadu, na kanapki czy do sałatek. Przepis na cukinię marynowaną w zalewie gyros jest banalnie prosty, a przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Taka cukinia znika w naszym domu w błyskawicznym tempie, zawsze pierwsze słoiki znikają jeszcze zanim zdążą się dobrze przegryźć. Koniecznie sprawdźcie jaki ten przepis jest prosty i smaczny


Ilość: 8 słoików po 550 ml
Składniki:
  • 4 kg cukinii (waga przed przygotowaniem)
  • opakowanie przyprawy gyros (30 g)
  • 250 ml octu spirytusowego 10%
  • 7 szklanek wody
  • po 1 - 2 ząbki czosnku do słoika
  • 350 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki soli


Waga podanych warzyw jest przed przygotowaniem/ obraniem. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z podanych składników wyszło mi 8 słoików marynowanej cukinii o pojemności 550 ml. Do przepisu możecie wykorzystać zarówno cukinię zieloną i żółtą. Do przepisu wykorzystałam młodą, zieloną cukinię dzięki czemu skórki nie trzeba było obierać. Jeżeli chcecie wykorzystać cukinię dużą, przerośniętą to polecam ją obrać. Cukinię do przepisu kroję w słupki, ale z powodzeniem możecie ją pokroić w krążki, a nawet w kostkę. Do przepisu najlepiej wykorzystać swoją ulubioną przyprawę gyros, taką, która najbardziej odpowiada Wam smakowo. Ilość wykorzystanej zalewy do słoików zależy od tego jak ciasno upchacie pokrojoną cukinię. Cukinię marynowaną w zalewie gyros można jeść już po około tygodniu jak smaki się przegryzą.


Przygotowanie:
Cukinię kroimy na połówki, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w słupki. Jeżeli cukinia jest młoda i ma miękką skórkę nie trzeba jej obierać. Pokrojoną cukinię ciasno układamy w słoiki. Do każdego słoika wkładamy po 1 dużym lub 2 mniejsze ząbki czosnku.


Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier, przyprawę gyros i sól. Zagotowujemy. Lekko przestygniętą zalewę nalewamy do słoików z cukinią. Słoiki zakręcamy.


Cukinię marynowaną w zalewie gyros pasteryzujemy w garnku z wodą. Słoiki z cukinią wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wody do około 2/3 wysokości słoików. Pasteryzujemy około 5 min. od momentu zagotowania wody. Słoiki z cukinią ostrożnie wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotową cukinię marynowaną w zalewie gyros wynosimy do spiżarki lub piwniczki.


Zapraszam do obejrzenia filmiku z przepisem krok po kroku

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: